Created by potrace 1.14, written by Peter Selinger 2001-2017

Praznik rada ili praznik nerada

 • Praznik rada

  Praznik rada

  Praznik rada. Prvi maj. Fešta. Izlet. Sve ovo su sinonimi za praznik koji slavimo od kada znamo za sebe. Ipak, da li je to stvarno praznik ili bi ga mogli i drugačije “proslavljati”?

  Prvi maj

  Praznik rada je već tradicionalno dan kada se prave fešte. Izletišta su puna ljudi, svuda se sprema neka hrana. Provesti prvomajske praznike sa porodicom je cilj većine ljudi. Ipak, trebamo se zapitati  da li to treba da bude baš tako.

  Državni praznik = neradni dan

  Praznik rada – neradni dan. Zar to ne zvuči malo čudno? Zar ne bi trebalo da se za taj dan radi? Svakako, reći ćete, koliko puno radimo, treba se nekada i odmoriti. Ipak, da li je tako?

  2013. godina

  Ove godine smo imali tu “sreću” da nam je prvi maj bio blizu pravoslavnog Uskrsa. ovo je državni vrh iskoristio da poveže dva praznika u jedan, tako da smo imali praznik od 01.05. do 07.05. To su bila tri radna dana. Ako uzmemo u obzir da velika većina, uključujući tu i škole, već 30.04. nije radila po normalnom ritmu, možemo reći da je i taj dan bio izgubljen. Sve u svemu, izgubljena su 4 radna dana. I onaj koji je hteo da radi u te dane, nije mogao, pošto nijedna institucija nije radila.

  Šta se još desilo? Kao još jedno iznenađenje za sve koji su na državnim jaslama je bilo to što plata nije “prošla” pre praznika, nego će tek posle njih.

  Suma sumarum: prvomajski praznik je prošao u šetanju, razgledanju, uzdisanju i kupovini minimalnih potrebština. Pored toga se trebalo odvojiti i za roštilj ili neku drugu hranu. A ko je hteo išta da završi od poslova koji se stalno odlažu, nije bio u mogućnosti, pošto ni državne službe, ni banke nisu radile. Dakle – debakl.

  Kuda ovo vodi?

  Žalimo se da je situacija teškla u privredi. Posla nema. Razvoja nema. Otvaranja novih radnih mesta nema.

  Ipak, kada dobijemo skoro nedelju dana slobodnog, onda se svi raduju tome. Kao da jedva čekamo da ne radimo.

  Računica

  praznik rada

  A kada bi svi ovi ljudi radili?

  4 radna dana izgubljena. Ukoliko uzmemo u obzir da nedeljno radimo oko 22 dana, to je grubo petina ili 20%. Dakle, čitava država je smanjila svoju produktivnost za 20%. Za to vreme se ništa nije proizvelo, nije bilo prihoda. Ako nije bilo prihoda ni prometa, nije se obračunavao ni porez. Ipak, na kraju meseca će se trebati zaokružiti mesec i isplatiti plate, uplatiti doprinosi, platiti računi. A da li će dadžbine biti smanjene za 20%? Odgovor je jasan – neće.

  Šta treba raditi? Kako proslaviti praznik rada?

  1. Kao prvo, praznik rada treba proslaviti radno, stvarajući i slaviti činjenicu da možemo da radimo i stvaramo. Kada bi se svi ponašali ovako, situacija bi bila puno bolja. Bilo bi i produkcije i posla i zarade.
  2. Kao drugo, smanjiti broj državnih praznika koje slavimo neradno. Svaki izgubljeni dan je pritisak na državnu kasu, koji ćemo na kraju snositi mi, radnici preko poreza.
  3. Kao treće, slavlje počinjati posle radnog vremena

  Naravučenije

  Prvi maj kao praznik rada je već prevaziđena stvar, koja je izgubila svaki svoj smisao. Trošak je i za državu i za pojedinca. Ipak, da nije sve tako crno, je dokaz da su neki i za taj praznik rada radili i dokazali da se i u najtežim uslovima mogu postići rezultati. Kako je to prošlo kod Vašeg savetnika za osiguranje, pogledajte ovde.

   

  Post Tagged with , ,