Created by potrace 1.14, written by Peter Selinger 2001-2017

Koliko polisa treba da ima prosečna porodica u Srbiji?

 • U vremenu gde je tempo života brz, izazovi veliki, a kućni budžet na stalnom udaru, suočavamo se sa činjenicom da ne znamo dovoljno o tome šta sve možemo da učinimo kako bi se zaštitila porodica u Srbiji.

  Osiguranje? Čemu to?

  Osiguranje je tema koja je na našim prostorima još uvek marginalizovana, i oko koje se vode mnoge polemike. Da li je potrebno, korisno, neophodno, svrsishodno ili je to samo bacanje para, moranje, nužno zlo i još jedan način da se izvuče preko potreban novac iz džepova građana? Mišljenja su različita i svako ima pravo na svoje mišljenje. Ali jedno je sigurano: osiguranje je civilizacijska tekovina koju je čitav svet prihvatio kako bi se osigurao od od raznoraznih rizika, i u savremenom modernom društvu osiguranje igra veliku ulogu u životu jedne porodice, planiranju života i stvaranju kapitala.

  Koliko polisa treba da ima prosečna porodica u Srbiji?

  Dakle, u porodici u Srbiji , koja ima 4 člana, stan ili kuću i jedan auto, potrebno je da postoji više vrsta polisa osiguranja. Osiguravati se mogu i stvari i članovi porodice. Ali da krenemo redom.

  Stan

  Osiguranje stana je osnovno osiguranje koje je neophodno, kako bi zaštitilo nekretninu u kojoj živi/stanuje porodica. Može pokrivati rizike kao što su požar, izliv vode, lom stakala… Dakle, to je vrednosni papir koji nam pomaže u slučaju da se nešto desi u stanu, da se dovede u prvobitno stanje. Još nije obavezno.

  Automobil

  Eh, tu mnogi odahnu i kažu, da,da, pa to ja imam, pošto je to obavezno pri registraciji automobila, i potpuno su u pravu. Ali često zaboravljaju jednu stvar: polisa autoodgovornosti pokriva štetu pričinjenu trećim licima. Ovo znači da ukoliko nekome pričinimo štetu u saobraćajnom udesu, naša osiguravajuća kuća će isplatiti štetu tom licu. Mi nećemo dobiti ni dinara! Takođe, lom stakala i osiguranje putnika od nesrećnog slučaja se posebno ugovaraju. Ukoliko želimo da se u slučaju štete na autu i nama isplaćuje neki novac, potrebno nam je dodatno CASCO osiguranje.

  Članovi porodice

  Ako je prethodna stavka bila nešto što se „podrazumeva“, ovo je stavka koja se kod nas još uopšte NE podrazumeva, naprotiv! Osiguranje pojedinca kao individue, ili kao člana porodice (kolektiva) je nešto bez čega se moderan život ne može ni zamisliti. Barem ne uz današnji tempo života i izazove kojima smo izloženi svaki dan. Osnovna osiguranja se tiču nadoknade u slučaju povrede koja izazove trajnu invalidnost u nekom procentu. Pored toga se mogu ugovoriti i dodatna osiguranja kao što su troškovi lečenja, nadoknada za dane provedene na bolničkom lečenju, nadoknada u slučaju pojave neke teške bolesti, nadoknada u slučaju smrti itd. Kao poseban vid osiguranja se javljaju i ŽIVOTNA OSIGURANJA, o kojima će biti posebno reči.

  Zaključak na kraju

  Kao što se vidi iz priloženog, prosečna porodica u Srbiji bi trebalo da ima nekoliko polisa osiguranja, čiji cilj bi bio očuvanje statusa quo, odnosno zaštita od nekih neplaniranih negativnih događaja koji mogu da naškode harmoniji porodičnog doma i dobrobiti porodice. U svakom slučaju, ovako važan zadatak bi trebao da se obavi uz konsultaciju savetnika za osiguranje u Vašoj blizini.

  Post Tagged with , ,