Created by potrace 1.14, written by Peter Selinger 2001-2017

Penzije u EU

 • Penzije u EUPenzije u EU su tema koja je svakim danom sve popularnija. A kako će nam biti u EU? Najbolje je pogledati primer naših suseda iz Hrvatske, koja je 01.07.2013.ušla u EU.

  Penzije u EU

  Penzioni sistemi koji trenutno funkcionišu u EU su već prošli prvu reformu penzionog sistema. Prešli su sa Bizmarkovog modela (pisali smo o tome ovde), na kombinovani. Sada se u nekim zemljama radi i druga reforma penzionog sistema. Jedinstvenog obrasca za penzije u EU nema, ali su sve zemlje članice morale da se usklade sa nekim generalnim odredbama. Najveći problem predstavlja javni dug koji većinom čine obaveze prema penzionerima.

  Penzije u EU danas

  Penzioni sistemi u EU većinom izgledaju slično. Izdvajanje za penziono iz bruto plate se deli na dva dela, od kojih jedan ide u državnu kasu a drugi u privatnu. Postotak koji se odvaja sa plate se razlikuje od 20% do 24%. Od tih 20-24% obično 5-7% ide u privatnu kasu, a ostatak u državnu.

  To znači da se uplaćuju odjednom dva fonda (kase), od kojih je jedan državni a drugi privatni, stim da se privatni fond bira. To su najčešće privatni penzioni fondovi, ili još bolje životna osiguranja.

  Koliko se odvaja u koji fond za penzije u EU

  To zavisi od nekoliko faktora:

  • zakonske regulative zemlje
  • starosti osiguranika
  • pola osiguranika
  • dužine staža

  Najlakše kroz primer

  Penzije u EUNajsvežiji primer koji se odnosi na promene koje se odnose na penzije u EU je u Hrvatskoj. Trenutno se vrši usklađivanje zakonske regulative sa uslovima EU.

  1. Do sada je izdvajanje u PIO (MIO) bilo 20% od bruto plate, a planira se povećanje na 22%. Kod nas je trenutno izdvajanje u PIO 22% a planira se povećanje na 24%!
  2. Do sada je izdvajanje u drugi penzioni stub bilo 5%, a planira se povećanje na 7%
  3. Odlazak u penziju (mirovinu) se planira povećati na 67 godina

  Šta očekuje nas?

  Danas se mnogo priča o ulasku Srbije u EU. Špekulacije oko datuma su tema broj 1 u svim medijima.

  A koliko to utiče na nas? Veoma malo!

  Ono što je realnost kod nas jeste da bez obzira na EU ili ne, Penzioni sistem i penzije kod nas će biti kao i penzije u EU. I naš sistem je pred kolapsom. I kod nas će se raditi reforma penzionog sistema, i imaćemo drugi penzioni stub. Ono što možemo učiniti jeste da se ugledamo na komšije koje sada ulaze u EU i da na vreme počnemo sa štednjom.

  Drugi penzioni stub i bez EU?

  Penzije u EUDrugi penzioni stub kao osnov penzije u EU čeka i nas. Ipak, pošto je to vid štednje, ona je najbolja ako se radi na duži vremenski rok.

  Započeti drugi penzioni stub odmah je najbolja stvar koju možemo uraditi u cilju rešavanja svoje treće životne dobi.

  Kako do penzije u EU

  Do penzije u EU možemo na samo jedan način:

  privatnom štednjom na duži vremenski rok

  A kako započeti takvu štednju i koji način štednje odabrati? Pogledajte ovde ili se konsultujte sa savetnikom