Created by potrace 1.14, written by Peter Selinger 2001-2017

Penzije od 200 eura nisu realne

 • Penzije od 200 eura

  Penzije od 200 eura

  Nedavno se pojavila vest da će uskoro penzioneri dobijati penzije od 200 eura. Podigla se velika bura oko toga i reakcije su žestoke. Postavlja se pitanje da li je realno preživeti mesec sa 200 eura i kako se zaštititi od ovakve budućnosti.

  Penzije od 200 eura nisu realne?

  Upravo tako! Penzije od 200 eura nisu realne, i bilo ko ko to tvrdi ne govori istinu u ovom trenutku. Ipak, ministar se oglasio sa ovakvom vešću. Ona je izazvala različite reakcije, od neverice, straha, nerazumevanja, do besa, razočaranosti i potrebe da se nađe krivac.

  Pokušajmo zato pronaći odgovor na pitanje: da li su penzije od 200 eura realne?

  Odakle se isplaćuju penzije

  Penzije se isplaćuju iz državnog fonda Penzionog i Invalidskog Osiguranja (PIO). To je fond koji kontroliše država, i koji se puni iz doprinosa za PIO koji uplaćuje svaki radnik po sili zakona o PIO. Visinu tog doprinosa određuje država.

  Naša bruto plata se opterećuje sa 22% na ime doprinosa u PIO. Uzmimo primer prosečne plate u Srbiji.

  Prosečna bruto plata u Srbiji u Novembru 2013. godine je bila 60.000 dinara. Od toga se za PIO fond izdvaja 22%, što čini 13,200 dinara.

  Do sada je lako. A sada počinje interesantnan deo….

  Koliko ima radnika a koliko penzionera u Srbiji

  Uslovi odlaska u penziju

  Kolika mi je penzija???

  Odnos radnika i penzionera u Srbiji je u 2013.-toj godini dostigao odnos od približno 1:1

  Ako 1 radnik u Srbiji prosečno izdvaja 13,200 dinara u PIO fond, a iz PIO fonda se isplaćuje penzija 1 penzioneru, kolika je onda realna penzija u Srbiji danas?

  Matematiku sami završite…..

  Koliko radnika je prijavljeno na minimalac i uplaćuje doprinose shodno tome

  Tačan broj radnika koji rade za minimalac u Srbiji se ne zna, ali ako je minimalna bruto zarada u Srbiji u 2013.-toj godini  oko 25.000 dinara, onda se iz nje u PIO fond izdvaja 5.500 dinara.

  I haј`mo ponovo…

  Ako 1 radnik na minimalcu u Srbiji izdvaja 5,500 dinara u PIO fond, a iz PIO fonda se isplaćuje penzija 1 penzioneru, kolika je onda realna penzija u Srbiji danas?

  Trenutna situacija u Srbiji danas je da je prosečna penzija 25.000 dinara!

  Uplatа u PIO fond iz prosečne plate je 13,200 dinara a isplata iz PIO fonda 25.000 dinara!

  Ukoliko se ne dotira iz budžeta, realna penzija u Srbiji danas je prosečno 115 eura!

  Penzije od 115 eura su realne a ne penzije od 200 eura

  Realna penzija u Srbiji danas 115 eura

  Realna penzija u Srbiji danas 115 eura

  Kao što smo videli, realne penzije u Srbiji su 115 eura. Ipak, to ni izdaleka nije dovoljno za iole pristojan život. Nisu dovoljne ni za preživljavanje. Šta možemo učiniti da MI ne primamo tolike penzije u budućnosti?

  Odgovor leži u posebnim izdvajanjima u toku radnog veka, kada u sopstvene fondove izdvajamo novac koji ćemo koristiti kada odemo u penziju.

  Ti fondovi mogu biti razni. U Srbiji danas postoje Privatni penzioni fondovi i Štedna životna osiguranja. Koja opcija je za nas povoljnija i gde da štedino, o tome smo već pisali.

  Savet o ovoj temi možete potražiti kod Vašeg savetnika za osiguranje mail-om, ili lično na ONLINE savetovanju u osiguranju prijavom OVDE