Created by potrace 1.14, written by Peter Selinger 2001-2017

Ne – adekvatno zdravstveno osiguranje

 • 1
 • Ne-adekvatno zdravstveno osiguranje

  Redovi na šalterima RFZO

  Zdravstveno osiguranje je osnovno osiguranje, koje je čak i po zakonu obavezno. Međutim, kako se vremena menjaju, trebalo bi i zdravstveno osiguranje da se menja. Ipak, ono ne prati promene dovoljno brzo, tromo je i sve manje zadovoljava potrebe radnih ljudi, naročito mladih.

  Klasično, državno zdravstveno osiguranje

  O tome, kakvo je državno zdravstveno osiguranje, a kakvo dobrovoljno zdravstveno osiguranje smo već pisali u našem prilogu Kako funkcioniše dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Ruku na srce, državno zdravstveno osiguranje ima dosta dobrih strana. To su između ostalog, besplatno osiguranje za nezaposlene, decu, stare, dobra pokrivenost osnovnim službama na terenu, mnoštvo bolnica, domova zdravlja, banja… Ali ima i mana. A, kako je najlakše uvideti mane iz primera, opisaću jedan primer iz svakodnevnog života. Opisaćemo slučaj Martine (pravo ime poznato autoru), koja je iz Subotice otišla u Beograd da radi.

  Neadekvatno državno zdravstveno osiguranje

  U današnje vreme, naći dobar posao nije lako. Često se događa da nas taj posao čeka u drugom, gradu, gde odlazimo da radimo na određeno vreme. tako se to dogodilo i Martini, koja je rodom iz malog mesta nadomak Bačke Topole. Studije je završila u Subotici, gde je i ostala da radi. Prijavili su je u Subotici, i doprinose za zdravstveno osiguranje je počela da uplaćuje u subotičku filijalu RFZO (republički fond za zdravstveno osiguranje). Ipak, nakon nekoliko godina, Martini se ukazala mogućnost da ode u Beograd, gde su joj ponudili posao na određeno. prihvatila je i otisnula se u veliki svet :).

  U Beogradu je više puta menjala stan, nije imala stalno mesto boravka, a kako nije bila sigurna do kada će imati posao, nije se ni prijavila. Nije ni mogla, pošto gazde nerado prijavljuju svoje podstanare. Sve je bilo OK, dok je nisu počela boleti leđa i kolena. Tada su počela iznenađenja.

  Pošto je Martinino radno vreme od 9h do 17h, odlazak kod opšteg lekara nije bio ni jednostavan ni lak. Kada je najzad stigla kod lekara, čekalo ju je iznenađenje, pošto nisu mogli da je prime, pošto je ona osiguranik subotičke filijale! Martina šta će, otišla je u privatnu polikliniku na pregled. Tamo ju je lekar uputio na RTG pregled i USG (ultrazvuk), što je takođe platila. Nakon pregleda joj je preporučena fizikalna terapija.

  Iako je stanovala nadomak zdravstvenog centra, gde je postojala fizikalna terapija, nije mogla da ide, pošto joj zdravstvena knjižica nije vredela ništa u Beogradu. U RFZO su joj objasnili da su njene doprinose počeli uplaćivati u Subotici, i da beogradski ogranak RFZO-a nema načina da refundira troškove od subotičke filijale, tako da….izvin`te.

  Martina se posavetovala sa stručnom službom u svojoj firmi da li bi mogla da uzme slobodne dane i otputuje u Suboticu, kako bi primila terapiju, ali su se pojavila dva problema:cekanje kod lekara Blic.rs

  • umanjenje plate zbog bolovanja i slobodnih dana bi bilo veće nego da plati terapiju privatno
  • u Subotici ko zna kada bi stigla na red kod fizijatra, pa na terapiju (čeka i po 6 meseci)
  fizikalna

  Fizikalna terapija privatno

  I tako… Martina je odlučila da iako plaća doprinose za zdravstveno osiguranje, ipak privatno plati i primi terapiju.

  Na kraju i pored državnog osiguranja, koje mora da plaća, nije mogla da iskoristi ništa od usluga.

  Naravoučenije

  Iako smo obavezni plaćati državno zdravstveno osiguranje, na žalost često ne možemo da iskoristimo usluge koje nam ono teoretski pruža.

  Ukoliko ste mladi i imate posao koji zahteva čestu promenu prebivališta, dobrovoljno zdravstveno osiguranje je pravi izbor za Vas!

  Naravno, postoji više varijanti, o kojima možete više pročitati ovde, ili se prijaviti na ONLINE savetovanje u osiguranju.