Created by potrace 1.14, written by Peter Selinger 2001-2017

Kasica prasica, ali na moderan način

 • Nekada smo svi imali kasicu prasicu, koju smo dobijali na poklon čim smo počeli da primamo novac kao poklon. Danas kasica više nema, ali ima nešto drugo…nešto što je prikladnije vremenu u kom živimo.

  .

  ..

  .

  Kasica prasica, zašto je služila?

  U prirodi mnoge životinje, a tako i čovek, štede. Svi poznajemo vevericu, hrčka, mrava, čak ih i basne spominju kao svetle primere kako da se spremimo za zimu, odnosno za teška vremena, vremena nemanja. Kod nas je popularan način štednje bila kasica prasica. U to vreme je kovani novac imao veću vrednost. Pojavom novčanica je svrha štednje u kasicama postala zastareli i neracionalan koncept, i moralo se pribeći novim formama štednje.

  Štedna knjižica

  Štednja na štednim knjižicama je zamenila štednju u kasici prasici, i dugo vremena je bila najbolji izbor. Međutim, pojavim inflacije, ta štednja je počela da gubi svoj značaj, i trebao se naći kvalitetniji način štednje. Još jedan problem sa štednjom na knjižici je bio i taj što se veoma lako mogao podići taj novac i…. štednje više nije bilo. Bilo je potrebno preći na neki noviji način štednje.

  Dugoročna funkcionalna namenska štednja – šta bi to trebalo biti?

  Kvalitetna štednja je u stvari stavljanje u stranu manjih iznosa na duže vreme, stim da joj možemo prići samo pod posebnim uslovima, kako bi je sačuvali od samih sebe. Takva štednja treba da bude:

  • dugoročna – što duže štedimo, više ćemo uštedeti, dakle, što pre počnemo…
  • funkcionalna – ovakva dugoročna štednja mora da čuva svoju vrednost, odnosno da se obrće, oplođuje
  • namenska – da bi ovakva štednja opstala, mora da bude namenska, odnosno da tačno znamo za šta želimo da iskoristimo taj novac u budućnosti (školovanje, kupovina nekretnine, putovanje, penzija, nasledstvo…)

   Potreba rađa rešenje

  Pojavom ovakvog problema, nametnulo se i pronalaženje kvalitetnog rešenja.

  To treba da bude finansijski proizvod koji će ispuniti sve malopre navedene uslove, i još jedan izuzetno bitan. To je sigurnost takve dugoročne štednje. Akumulacija – štednja traje duži period. Ovakve štednje se obično planiraju na 10, 15, 20 i više godina, i veoma je bitno da za to vreme naš novac bude na sigurnom.

  Svakako da su svačije želje drugačije, pa je neko spreman da taj svoj novac investira sa većim rizikom, u nadi veće dobiti. Drugi nisu spremni da rizikuju, nego bi da idu na sigurniju varijantu, sa manjim rizikom, ali i sa manjom dobiti.

  Šta je sigurno, sigurno je!

  Većina ljudi ipak želi da ide na sigurno, i da u startu sebi napravi jednu sigurnu štednju. Takav princip podržavaju i savetnici u ovim oblastima. Ti programi rade kao osnovni programi štednje kapitala.

  To su programi štednih životnih osiguranja. Programi koji objedinjuju sve uslove koje smo naveli, stim da štediši za vreme trajanja programa još gratis obezbeđuju i osiguranje u slučaju nekih negativnih događaja. To mogu biti situacije gde je štediša privremeno sprečen da radi, ima zdravstvene tegobe ili se desi da nije moguće da nastavi štednju.

  Kasica prasica danas

  Kao što vidimo, i danas imamo kasice prasice, čak i kada odrastemo, stim da su danas u obliku polisa životnog osiguranja.

  I kao što smo kasicu prasicu razbijali samo kada je jako zagustilo, tako ni polisu životnog osiguranja ne “razbijamo” pre nego što joj je vreme.

  A koja “kasica prasica” odgovara baš nama? Za to se treba posavetovati sa savetnikom.

  Kasica prasica 2

  Vaša kasica prasica?