Created by potrace 1.14, written by Peter Selinger 2001-2017

Bilo jednom u Americi

 • Bilo jednom u Americi

  Bilo jednom u Americi

  Bilo jednom u Americi. Za one koji se sećaju, ovo je naziv holivudskog filma. Ipak, ono što se danas dešava u Americi je na žalost realnost. Bolje bi bilo da je film…

  Bilo jednom u Americi

  Jednom su radna mesta u državnim institucijama bile sinonim za sigurnost. Tako je kod nas danas, a tako je bilo i u Americi do pre nekoliko dana. Veliki državni aparat je obezbeđivao mnoga radna mesta. Prehranjivao je mnoge porodice. Amerika je ekonomska velesila. Amerika je svetska vojna sila broj jedan. Amerika je kolevka kapitalizma. Amerika je pred bankrotom!

  Šta se desilo

  Pre nekoliko dana su se pojavile u medijima vesti o problemu u američkom senatu. Naime, trebalo je da izglasaju budžet. Na žalost to se nije dogodilo! Kao posledica su usledile teške restriktivne mere među budžetskim korisnicima.

  U jednom danu je otpuštena skoro pola radnika Srbije! Tačnije, otpušteno je 800.000 radnika iz državnog sektora Amerike! Ako pogledamo da u Srbiji ima oko 1.700.000 radnika, jasno nam je kolika je to cifra. Ipak, to nije sve.

  Pošto budžet nije izglasan, nema para u državnom blagajni iz kojih bi se isplaćivale plate državnim službenika, tako da ostatak od oko 2.000.000 zaposlenih sada radi za džabe, odnosno nema odakle da im se isplate plate! I tako će biti sve dok se budžet ne usvoji, a tada nije sigurno da će im plate biti isplaćene retrogradno!.

  Prvi su se na udaru našli muzeji, nacionalni parkovi, biblioteke, školstvo….

  Ipak, dobra vest (sarkastično) je da vojska nastavlja normalno da funkcioniše.

  Za rat ima, za obrazovanje ne!

  Zašto je to interesantno nama?

  Pametan čovek se uči na tuđim greškama, glup…

  Ono što treba da nam je jasni iz ovoga je da ni jedan posao nije siguran. Takođe treba imati na umu da ni beneficije koje idu uz posao nisu sigurne. Kako su za jedan dan presušile državne plate, tako mogu i državne penzije!

  Ako je jedna Amerika poklekla, šta reći za Srbiju?

  Uslovi odlaska u penziju

  Ako više ne bude penzija…

  Ukoliko bi se u Srbiji prestali uplaćivati doprinosi iz plata državnih službenika (oko 300.000), znači da bi priliv u PIO bio manji za oko 20%, što bi značilo da bi odnos uplaćenih doprinosa i dotiranja iz budžeta narastao na 30:70, što bi bilo neodrživo!

  Tada bi prestale da se isplaćuju penzije….

  Da li je to realan scenario?

  Na žalost da. Sve je izvesnije da će se PIO fond ovakav kakav je morati reformisati. Dok god to ne učinimo, preti nam ovakav scenario.

  Ipak, postavlja se pitanje šta možemo mi učiniti…

  Brinimo se za svoju budućnost

  Ukoliko ne želimo da nam egzistencija zavisi od državne plate, prisiljeni smo raditi i neki dodatni posao.

  Ukoliko ne želimo da nam primanja u trećoj životnoj dobi zavise od državne penzije, moramo početi samostalno štedeti. Koji su najsigurniji načini za to možete pročitati u našim prethodnim postovima Gde štedeti, Gde štedeti – odluka i  Kako to privatna penzija?.

  Ono što je bilo jednom nezamislivo, danas je realnost

  Nekada se privatne penzije nisu spominjale, pošto se mislilo da nisu potrebne. Danas se vreme promenilo!

  Ukoliko još nemate rešenje za privatnu penziju, kontaktirajte me i još danas zakažite ONLINE savetovanje u osiguranju.

  Online savetovanje

  Zakažite ONLINE savetovanje i rešite svoje probleme od kuće